Telegram messenger ekibi, 2018-2020 raporlamasının da gösterdiği gibi, şu an için zor bir mali durumda. Şirket, 2018’de 172,7 milyon dolar, 2019’da 150,9 milyon dolarlık zararla uzun süreden beri çalışıyor. 2020’nin ilk yarısında 151,3 milyon dolar kar açıkladı. Yatırımcılara rağmen borçları ancak 303 milyon dolar azaldı.

Nisan ayı sonunda, şirketin yatırımcılara 600 milyon dolardan fazlasını geri ödemesi gerekmekte. Bu sebeple, Telegram’ın para kazanma özelliği sayesinde parayı 5 sene içinde iade etme yükümlülüğü ile tahvillerine 1 milyar dolar yatırım yapmak isteyenleri davet etmeye karar verildi. Aralık ayında, şirket potansiyel yatırımcılara teklif ve belgeler gönderdi.
Alınan fonların çoğu 2021’de yatırımcılara olan borçları (yaklaşık 684 milyon doları) karşılayacak, geri kalanı ise devam etmekte olan faaliyetlere harcanacak.
Borçların çoğu, Telegram (TON) blok zinciri platformunu oluşturma ve Gram kripto para biriminin serbest bırakılması için projenin çökmesiyle bağlantılı olarak oluştu. Yatırımcılarla yapılan anlaşma koşullarına göre, Telegram’ın yatırımlarının %72’sini iade etmesi gerekmektedir.
Telegram, Londra Menkul Kıymetler Borsası’na nominal değeri en az 200 bin dolar olan beş senelik tahvilleri (2026’da vadesi dolacak) yerleştirecek. Borsada kapalı bir yerleştirme de gerçekleşebilir.
İlk halka arz (IPO) yapılırsa, tahvil sahipleri bunları halka arz fiyatına göre %10 indirimle hisseye dönüştürme hakkına sahip olacaklar.
Yatırımcılara ödeme yapabilmek için Telegram nasıl para kazen temelcak? Önce reklam tanıtım. Haberci, her ay 42 milyon aktif kanalda ortalama 350 milyar izleyici izlenimi oluşturur. Yıllık %40’lık bir kitle büyümesiyle, gösterim sayısı 2025’e kadar 2 trilyona yükselebilir ve görüntülenen her onuncu gönderi reklam olabilir.