Bugün, mikrofondan gelen ses verilerine dayanarak bir kullanıcının ruh halini belirleyen bir sistemi tanımlayan Spotify tarafından alınan bir patentten ortaya çıktı. 12 Ocak’ta alınan patent internette sızdırıldı.

Yayınlanan belge, kullanıcının konuşma ve arka plan gürültüsünün ses verilerini temel alan bir algoritmanın işleyişini açıklamaktadır. Uygulama, bu verilere dayanarak kullanıcının duygusal durumunu, cinsiyetini, yaşını ve ırkını aksanla belirleyecektir. Algoritmayı belirlemek için sesin perdesini, tını ve ritmini analiz eder. Bunun dışında uygulama stresi ya da kötü ruh halini de tanıyabilecektir. Patent birkaç uygulama senaryosunu açıklamaktadır. Bunlardan biri, alınan veriye göre, benzer müzik seçme işlevi etkinleştirildiğinde sonraki parçaların çalınmasını etkileyeceğini söylüyor. Bir başkasında, oynatma listeleri düzenlemek için algoritmadan bahsediyor ve ayrıca ana sayfada özel bir bölüm oluşturuyor.

Ruh hali temelli tavsiye algoritmasının müziği nasıl seçeceği bilinmemektedir. Kullanıcı kötü bir ruh hali içindeyse Spotify hüzünlü şarkılar çalacak mı? Yoksa aksine cesaret verici güdüler içerecek mi? İyi bir ruh halindeyseniz, Spotify bunu tavsiye edilen müzikle destekleyecek mi yoksa bir noktada sizi yüksek bir şey hakkında düşündürecek mi? Genel olarak, hala açıklanmamış pek çok ayrıntı var.
Bu patentin başvurunun kendisinde uygulanmayabileceğini belirtmekte fayda var. Ancak yakın geleceğe bakmayı ve yeni nesil tavsiye algoritmalarının nasıl çalışacağını anlamayı mümkün kılıyor.