2021 başladığında, Türkiye’nin çoğu şiddetli kuraklık yaşıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15.000.000) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv, 15 senenin en düşük su depolama seviyelerine ulaştı. Koşullar devam ederse mahsul üretimi tehdit altında olabilir.

Kuru koşullar, birkaç mevsim düşük yağıştan sonra gelir. 2019’da yaz ve sonbahar ayları çoğu zaman yağmurdan mahrum kaldı ve rezervindeki su seviyeleri azaldı . 2020, senenin ikinci yarısında ise bir hayli az yağışla son beş senenin en kurak ayıydı . Temmuz 2020′den bu yana, Türkiye’deki tüm iller nerdeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim’den Aralık’a kadar, ülke genelinde yağış 1981-2010 ortalamasından %48 daha düşüktü.
Yukarıdaki harita, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uyduları tarafından ölçülen 11 Ocak 2021 itibarıyla sığ yeraltı suyu depolamasını göstermektedir . Renkler, nem %’sini ya da yeraltı suyu miktarının uzun süreli kayıtlarla (1948-2010) nasıl karşılaştırıldığını gösterir. Mavi alanlarda normalden daha fazla su bulunmaktadır ve turuncu ve kırmızı alanlarda daha az su bulunmaktadır.
Akiferlerdeki yeraltı suyu, pek çok ülkede mahsul sulama ve içme suyu için önemli bir kaynaktır ve ayrıca kurak dönemlerde akarsuları besleyebilir. Yeraltı suyunun kuraklıktan geri dönmesi aylar alır, çünkü topraktan aşağıya sızan ve su tablasına kayan yüzey nemiyle yavaş ve istikrarlı bir biçimde yenilenmesi gerekir.

İkinci harita, 11 Ocak 2021 itibarıyla kök bölgesinde (toprağın en üst metre (39 inç)) toprak neminin GRACE-FO tahminlerini göstermektedir. Bu bölgedeki nem, doğal olarak yetiştirme için mevcut olan sudur çünkü tarım için önemlidir. Mahsuller. Kök bölgesi nemi, yağmurla hızlı bir biçimde doldurulabildiğinden ya da buharlaşabildiğinden, kısa sürelerde büyük ölçüde dalgalanabilir.
Yetkililer, yağmur eksikliği ve yüksek su talebi sebebiyle, mevcut koşullar devam ederse İstanbul’un aylar içinde suyunun bitebileceğini söyledi . 13 Ocak 2021 itibarıyla İstanbul civarındaki en az yedi rezervindeki depolama oranları %25’in biraz altında ölçüldü.
Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık %38 daha az yağış yaşadılar. Son altı ayda yağış eksikliği, tahıl hasadını büyük oranda azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsuller için belirsizliğe sebep oldu.
Tahminler, 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur bekleniyor, ancak su seviyelerini hacmin artması için uzun ve kalıcı yağmur gerekecek. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, yağmur devam eksikliği yaza kadar devam ederse önemli bir kuraklık sıkıntısına neden olabilir.