Google, uzun senelerdir gelecek vaat eden işletim sistemi Fuchsia’yı geliştiriyor. Ana özelliklerinden biri, Fuchsia’nın kendiliğinden geliştirilmiş olması ve düşünebileceğiniz gibi Linux tabanlı olmamasıdır. Artık Google’ın yeni işletim sisteminin Android ve Linux için uygulamaları yerel modda çalıştırabileceği biliniyordu.

Sıfırdan oluşturulmuş işletim sistemleri ile ilgili temel problemlerden biri, piyasaya sürüldükten sonra ilk defa ortaya çıkan ciddi bir yazılım sıkıntısıdır. Bu eksikliği gidermek için Google, ürününe diğer platformlar için geliştirilen yazılım desteği eklemeye karar verdi. Yine Google tarafından geliştirilen Chrome OS’nin, diğer platformlar için geliştirilen uygulamaları çalıştırmak için sanal bir makinede çalışan Linux’un tam sürümünü kullandığını belirtmekte fayda var.
Bununla beraber, özellikle Fuchsia’nın güvenliğe odaklandığı dikkate alındığında, bu yöntemin bazı dezavantajları vardır. İşletim sistemi, uygulamaları mümkün olduğunca birbirinden ayırmaya çalışır. Linux programları için bu seviyede bir izolasyon sağlamak amacıyla, sistemin birden fazla sanal makine çalıştırması gerekecektir, bu da performansı büyük ölçüde etkileyebilir.
Artık, Fuchsia’nın Linux çalıştırmak yerine, Fuchsia Zircon çekirdeği altında Linux çekirdeği için talimatları yorumlayan bir çevirmen olarak görev yapacak olan Starnix adlı bir sistemi kullanacağı biliniyor. Temel olarak, Linux uygulamaları, değişik bir işletim sisteminde çalıştıklarını fark etmiyormuş gibi yerel modda çalışır. Fuchsia ayrıca Starnix kullanarak Android uygulamalarını da piyasaya sürecek. Uzun vadede, geliştiricilerin uygulamalarını yeni işletim sistemine taşıyana kadar Starnix’in geçici bir boşluk olarak kullanılacağı varsayılmaktadır. Bu işletim sistemi için özel olarak geliştirilen uygulamaların Linux ve Android uygulamalarına göre daha kararlı çalışması şaşırtıcı değildir.
Starnix’i Fuşya’da kullanma kararının henüz kesinleşmediğine özen gösterilmelidir.. Onaylamadan önce Google, Linux için Windows Alt Sisteminin ilk sürümü gibi diğer benzer projelerin başarılarını ve başarısızlıklarını inceleyecektir. Her durumda, Fuchsia, çok fazla potansiyele sahip enteresan bir işletim sistemi vaat ediyor.
post hakkında yorumlar