Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimindeki istikrarsızlık, enerji rezervlerini biriktirmek için verimli teknolojiler gerektirir. Bunun için en iyi seçeneğin elektriğin ekolojik yakıta dönüştürülmesi olacağına inanılıyor. Dünyanın tüm gelişmiş ülkeleri bu teknoloji üstünde çalışıyor. Bu yönde şimdiye kadar en büyük atılım Çin tarafından gerçekleştirildi.

Çinli medya devi CCTV, güneşten sıvı yakıt projesinin tamamlandığını yayınladı. Fotosellerden elektrik kullanarak, %99,5 metanol içeriğine sahip sıvı bir ürün sentezlemek mümkün. Çin’de bu proje üstünde çalışmalar 2001’de başladı ve Ocak 2020’ye kadar geliştirme genel itibari ile tamamlandı ve deneysel bir enstalasyon oluşturuldu.
Endüstriyel ölçekte, bir fabrikanın senede 1.500 ton metanol üretebildiği ve aynı anda 2.000 ton karbondioksit işleyebildiği bildiriliyor. Metanol, bir katalizör üstünde karbon monoksit ve hidrojenden sentez sürecinde elde edilir. Bunun için özellikle güneş ışığından enerji gerektiren suyun elektrolizi sürecinde hidrojen elde edilir. Kaynağa göre üretilen her bir ton hidrojen, 33 MWh’lik bir miktarda enerji depolamaya eşdeğerdir (bu verilere göre, kaynak metanolden değil hidrojenden bahsediyor).
Çin sıvı metanol geniş hacimli üretebilir, bu karbon esas emisyon telafi 2 ve ülke payı sera gazı emisyonlarının %29 olarak gerçekleşmiştir. Yakıt olarak kömür yerine metanol kullanılması da PM 2.5 (%80 ya da daha fazla) ve NOx (%90 ya da daha fazla) emisyonlarının azaltılmasına yardım edecektir. Neden hidrojen değil de metanol? Çin senede 80 milyon tona kadar metanol üretiyor ve bu da kimya endüstrisine gidiyor. Belki de sebebi budur.