Yeni bir tedavi, omurilik hasarından kaynaklanan felcin bir gün geri döndürülebilir olacağına dair umut veriyor. Almanya Ruhr Üniversitesi’nden araştırmacılar, beyinlerini belirli bir protein üretmesi için uyardıktan sonra felçli farelerin tekrar yürümesini sağladı ve bu daha sonra sinir sisteminin diğer bölgelerine yayıldı.

Omurilik hasarının tedavisi oldukça zordur çünkü beyinden uzuvlar gibi vücudun diğer bölgelerine giden sinirleri keserek insanları felç edebilir. Omurilikteki lifler kendilerini onaramaz, bu sebeple bunlara verilen hasar genelde kalıcıdır.
Araştırmacılar, bu zorluğun üstesinden gelmek için, bu sinir hücrelerinin yenilenmesini ve yeniden büyümesini sağlamayı başaran hiper-interlökin-6 (hiL-6) proteini içeren bir tedavi kullandılar. Bu protein doğada oluşmaz, genetik olarak tasarlanması gerekir. Ancak bir kez elde edildiğinde, sinir hücrelerinin yeniden büyümesini ve onarılmasını sağlamak amacıyla kullanılabilir.
Araştırma ekibi ilk kez bu proteinin farelerde felci tersine çevirebileceğini gösterdi. HiL-6’yı yapmak için farelerin beyinlerini proteini üretmesi için uyardılar ve bu protein daha sonra diğer beyin bölgelerine ve sinir hücrelerine yayıldı. Bir beyin bölgesinde protein üretimini uyararak, omurilikteki sinir hücrelerinin yenilenmesini başlatabilir.
Baş araştırmacı Dietmar Fischer yaptığı açıklamada , “Sonuçta, bu, bu tedaviyi gören daha önce felç olmuş hayvanların iki ile üç hafta içerisinde sonra yürümeye başlamasını sağlandı. Tam omurilik felcinden sonra daha önce hiç mümkün olmadığı gösterildiğinden, bu başlangıçta bizim için büyük bir sürpriz oldu.” ifadelerinde bulundu.