Bugün ortaya çıkan CINNO Research raporu, Çin pazarında Qualcomm yongalarının arzında rekor düşüş göz önüne çıkardı. 2020 için senelik bazda sevkıyatları %48,1 azaldı. Uzmanlar bunu en son siyasi olaylara bağlıyor.

Sevkiyatlarda %48,1’lik düşüşe ilave olarak Qualcomm yongalarına dayalı cihazların payı da azaldı. 2019’da %37,9’dan 2020’de %25,4’e düştü. Niceliksel olarak 2020 verileri rapor edilmiyor, ancak 2019’da şirketin Çinli markalara sattığı işlemciler 307 milyon akıllı telefonda yer aldı.
Düşüşün sebeplerinden biri, Huawei’nin ABD’nin sözde “ticaret kara listesine” dahil edilmesi ve Çinli şirket ile herhangi bir etkileşimin Amerikan markaları için yasaklanmasıydı. Yine de, Qualcomm işlemcilerini bir hayli fazla sayıda orta seviye ve giriş seviyesi cihazlarında kullandı.
Ayrıca Huawei ile olan durum, Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi diğer markaları MediaTek işlemci üstündeki sistemler karşısında bir alternatif kullanmaya teşvik etti. Bu sebeple, giderek daha fazla akıllı telefonun, yakın zamanda MediaTek’in işlemcileriyle daha fazla telefon geliştirdi. Nedeni basit, kimse Çinli markaların bir Çin markasının ürün ve hizmetlerini kullanmasını engelleyemez, bu sebeple şirketlerin üretim hatları ve planları ihlal edilemez. Huawei’in deneyiminin, yeniden sigortalanması gerekli olan pek çok kişiye örnek olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak, modern MediaTek işlemcileri bir hayli iyidir ve Qualcomm ile rekabet edebilir.
Bu gelişme, sadece MediaTek’in orta sınıf işlemcilerinin performansından değil, hemde ABD’nin Huawei ve Hisilicon’a karşı bir dizi ciddi yaptırım uygulayarak büyük üreticileri daha güvenli tedarik kaynakları aramaya zorlamasından kaynaklanıyor.
Xiaomi yakın zamanda Çin ile ticaret savaşıyla bağlantılı diğer bir kara listeye eklendi, ama bu şimdilik belirli bileşenleri satın alma yeteneğini etkilemeyecek. Buna karşılık Huawei, Çinli şirketlerle ilgili durumun geçmiş seçimler neticesinde değişebileceğini de dışlamıyor.